Ημερομηνία

Share:

Ομιλία της Κ. Αδάμου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Στεγαστική Πολιτική για τους Νέους 20/12/2022

Σχετικά

Η Αδάμου Κωνσταντίνα, Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ΚΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην ομιλία της στη Βουλή των Ελλήνων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι” και άλλες διατάξεις» τόνισε πως το μέτρο του food pass «δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ένα εκπτωτικό κουπόνι των 22 ευρώ» για 220€ αγορές τροφίμων. Το δε κόστος του δεν το επωμίζονται οι εταιρείες διυλιστηρίων, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος».

Στη συνέχεια η κ. Αδάμου επεσήμανε ότι το κατά πολύ αργοπορημένο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας αποκαλύπτει καθαρά τις ψηφοθηρικές της σκοπιμότητες και πως μέχρι τώρα το μόνο που έχει κάνει είναι να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) την ίδια στιγμή που η Πορτογαλία δαπάνησε 2,7 δις ευρώ για 26.000 κοινωνικές κατοικίες.»

Αναφερόμενη στο παρόν νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι περιλαμβάνει μια σειρά από ημίμετρα επικοινωνιακού χαρακτήρα και ότι στην πραγματικότητα οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πολύ μεγάλες εταιρείες Real Estate και πως με τους περιορισμούς που θέτει μόνο ελάχιστοι πολίτες θα μπορέσουν τελικά να επωφεληθούν.

Δίνοντας επίσημα στοιχεία, υπογράμμισε πως «Το 62% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανούν το 50% των εισοδημάτων τους για τη στέγαση. Έτσι καταλαμβάνουμε πρωτιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν στην Κύπρο πχ δαπανάται το 4.4% του εισοδήματος τους για έξοδα στέγασης… τονίζοντας τη σοβαρή αρνητική επίπτωση αυτής της κατάστασης ιδιαίτερα στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αλλά και στους φοιτητές.»

Για τους φοιτητές η κ. Αδάμου πρότεινε «να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες σε πολλές Φοιτητικές Πόλεις στη χώρα μας, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Ξάνθη, η Πάτρα και άλλες.»

Τόνισε επίσης πως είναι επιτακτική η ανάγκη για πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που σπουδάζει σε τουριστική πόλη με πολύ αυξημένα ενοίκια.

Η Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης παραθέτοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της Στεγαστικής κρίσης, υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας την εμπειρία του Ευρωβουλευτή, πρώτος κατέθεσε και κοινοποίησε σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση στεγαστικής πολιτικής για τους νέους και τις νεές, αλλά και για την προστασία της Α΄Κατοικίας.

«Η προστασία της Πρώτης Κατοικίας αποτελεί Θεμελιώδες Δικαίωμα σε ένα Κράτος Πρόνοιας, το οποίο μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί, γιατί έχει ως επίκεντρο της τον Άνθρωπο!»

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, την τελευταία εβδομάδα του χρόνου που λειτουργεί η Βουλή και αφορά στη στέγαση. Προφανώς και θέλει να εισέλθει στην τελική ευθεία των εκλογών, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση στους πολίτες, μετά από την οικονομική αφαίμαξη που τους έχει προκαλέσει 3,5 χρόνια τώρα. Προσπαθεί λοιπόν, τώρα, με τσιρότα, να κλείσει την τεράστια πληγή που έχει προκαλέσει!

Όπως πριν από 3 μέρες που ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε το μέτρο του 10%,  το οποίο όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εκπτωτικό κουπόνι των 22 ευρώ για αγορές τροφίμων εφ’ όσον ο καταναλωτής υλοποιήσει αγορές 220ευρώ.

Και βέβαια τα χρήματα γι’ αυτά τα κουπόνια προέρχονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους και όχι από την πραγματική φορολόγηση των διυλιστηρίων, τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το παρόν νομοσχέδιο για τη Στεγαστική Πολιτική. Αρχικά υπήρχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας & Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργήθηκαν. Έπειτα, όταν ήταν Υφυπουργός ο κ. Κεγκέρογλου, άρχισε να αναπτύσσεται ένα επιστημονικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για το διάστημα 2014-2020, το οποίο παραδόθηκε στην συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά επέλεξαν να το αφήσουν αναξοιοποίητο.  Η ΝΔ έχει το πρόγραμμα αυτό στα χέρια της από την αρχή της διακυβέρνησης της. Ωστόσο δεν έπραξε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για να το εντάξει στο μοναδικό δυνατό εργαλείο που είχε στα χέρια της, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τη μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως «πρόγραμμα» στεγαστικής πολιτικής είναι η ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη), συνολικού κόστους, μόνο 1,3 εκατομμυρίου Ευρώ! Ενώ αντίστοιχα Η Πορτογαλία διαθέτει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 26.000 κοινωνικών κατοικιών και η Ισπανία αντίστοιχα για 20.000 κοινωνικές κατοικίες 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κυβέρνηση τώρα έρχεται τώρα με πολύ μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με πολύ σφιχτά όρια, για να είναι ελάχιστοι οι δικαιούχοι. Θέτει ηλικιακό όριο τα 39 έτη. Επίσης θέτει όρια στη χρονολογία κατασκευής του σπιτιού. Εννοείται πως κανένα από τα δύο δε θα έπρεπε να υφίσταται. Ένα άλλο τεράστιο λάθος είναι ότι στο πρόγραμμα δε συμπεριλαμβάνεται η ανέγερση νέας κατοικίας! Δηλαδή κάποιοι νέοι που έχουν ένα οικόπεδο από τους προγόνους τους, να μη δύνανται να το χτίσουν ! Υπάρχει λόγος που το πράττει αυτό η κυβέρνηση, και δεν είναι άλλος από το να αφήσει την ανοικοδόμηση ολόκληρης  της χώρας σε μεγάλες Real Εstate εταιρείες.

Ένα απλό παράδειγμα αντίστοιχου προγράμματος από το οποίο θα μπορούσαμε να μάθουμε είναι το πρόγραμμα «Πρώτης κατοικίας» που υλοποιήθηκε στη Ρουμανία, το 2009, πριν από 13 χρόνια! Το οποίο παρείχε και τη δυνατότητα της ανέγερσης νέου σπιτιού στους δικαιούχους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα βοηθήθηκαν 24.300 Ρουμάνοι και στοίχισε στην τότε Κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο ΕΥΡΩ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί, εν έτη 2022, με ημίμετρα να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα στέγασης στη χώρα, την ίδια στιγμή που πετάει 50.000 πολίτες έξω από τα σπίτια τους έξω από την πρώτη κατοικία τους. Στη χώρα μας λοιπόν όπου το 62% των ενοικιαστών δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης, κάτι που τους κατατάσσει πρώτους στην Ε.Ε. Δεύτεροι έρχονται οι Ρουμάνοι οι οποίοι δαπανούν το 30% του μισθού τους για τη στέγαση. Έπειτα στην Πορτογαλία το ποσοστό μειώνεται  στο 14%, στη Γερμανία στο 10% και στη Κύπρο οι δαπάνες στέγης ανέρχονται μόλις στο 4,4% του μισθού!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους! Και ως προέκταση αυτού, να μην μπορούν να κάνουν δική τους οικογένεια και έτσι να γιγαντώνει το ζήτημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας!

Επιπροσθέτως, χιλιάδες φοιτητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ενοικίων, το οποίο προέρχεται είτε από έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε επειδή οι πόλεις φοίτησης τους αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες αναγκάζονται ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές τους και να εγκαταλείψουν τα όνειρα τους!

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες σε πολλές Φοιτητικές Πόλεις στη χώρα μας, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Ξάνθη, η Πάτρα και άλλες.

Επιτακτική είναι και η ανάγκη για πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που σπουδάζει σε τουριστική πόλη με πολύ αυξημένα ενοίκια.

Επιπλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και η χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, ώστε να ενθαρρυνθούν αλλά και να δεσμευτούν να τις διαθέτουν για μακροχρόνια ενοικίαση, σε προσιτές τιμές.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας την εμπειρία του Ευρωβουλευτή, πρώτος κατέθεσε και κοινοποίησε πρόταση στεγαστικής πολιτικής.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δε συνιστά σωστή στεγαστική πολιτική, δε συνιστά καν πρόγραμμα στέγασης. Είναι μια σειρά ημίμετρων που δεν απαντούν στο στεγαστικό πρόβλημα. Επιπροσθέτως απευθύνεται σε πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι ισχυρίζεται ο Υπουργός. Σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά σε 137.000 δικαιούχους, ούτε προκύπτουν απο την οικονομική μελέτη δαπάνες ύψους 1,8 δισ. Ευρώ.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση θα υπάρχουν 3 προγράμματα:

  • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπου οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 3.000-4.000.
  • Έπειτα είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», όπου θα ενταχθούν – αν υπάρξει ενδιαφέρον- maximum 7.000-8.000 ιδιοκτήτες κατοικιών.
  • Και τέλος με το πρόγραμμα «Κάλυψη» θα αξιοποιηθούν μόνο  1.000 κατοικίες οι οποίες θα στεγάσουν 2.500 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών», τη στιγμή που οι άνθρωποι που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι πάνω από 150.000.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι «Άνθρακές ο Θησαυρός!» αφού το άθροισμα των παραπάνω αριθμών μπορεί να δώσει το πολύ μέχρι και 13-14 χιλιάδες δικαιούχους και το κόστος του προγράμματος δεν ανέρχεται στα 1,8 δις ΕΥΡΩ όπως εξαγγέλλετε, αλλά στα 448 εκατομμύρια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Η στέγαση αποτελεί πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα. Η μη αντιμετώπισή του δεν έχει μόνο ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος αλλά έχει και οικονομικό, αφού σύμφωνα με μελέτη του Eurofound η ανεπαρκής στέγαση κοστίζει στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 194  δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, η προστασία της Πρώτης Κατοικίας αποτελεί Θεμελιώδες Δικαίωμα σε ένα Κράτος Πρόνοιας, το οποίο μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί!

Αυτό Το Κράτος Πρόνοιας, έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του:

Ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας,

  • ισχυρή Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους,
  • ισχυρό δημόσιο εκπαιδευτικό δημόσιο σύστημα
  • πρόνοια και κοινωνική πολιτική για τους πιο ευάλωτους,
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
  • στήριξη της οικογένειας με μέτρα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
  • δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος,
  • βιώσιμη και ΔΙΚΑΙΗ ανάπτυξη και
  • οπωσδήποτε στεγαστική προστασία!!

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση που να στηρίζει πραγματικά τους νέους, τις νέες και τις ευάλωτες ομάδες της πατρίδας μας. Μία Κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την Ανάσταση του κράτους Πρόνοιας που τόσο ανάγκη έχουν όλοι οι πολίτες.

Αυτό μπορεί να το προσφέρει μόνο μία Σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που έχει ως επίκεντρο της τον Άνθρωπο!

Σας ευχαριστώ πολύ”