Ημερομηνία

Share:

Η κ. Αδάμου έφερε το θέμα της ευρύτερης περιοχής των Κερδυλλίων στη Βουλή

Σχετικά

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αδάμου Κωνσταντίνα, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, κ Σταϊκούρα Χρ., με τίτλο «Θεσμοθέτηση υφαρπαγής των ιδιοκτησιών των Ν. Κερδυλλίων από το Ελληνικό Δημόσιο»

Η κ. Αδάμου με την ερώτησή της επιδιώκει να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι των Νεών Κερδυλλίων, ενός χωριού του Νομού Σερρών στις εκβολές του Στρυμόνα. Τα Νέα Κερδύλλια ιδρύθηκαν μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων από τους ναζί στις 17 Οκτωβρίου του 1941. Στην περιοχή της μετεγκατάστασή τους οι κάτοικοι συνέχισαν να καλλιεργούν τις εκτάσεις γης, που κατείχαν οι πρόγονοί τους ήδη από την εποχή της οθωμανοκρατίας, και το ελληνικό κράτος αναγνώριζε επί δεκαετίες τη νομιμότητα των ιδιοκτησιών τους. Στην ερώτηση διευκρινίζεται ότι κάθε τίτλος ιδιοκτησίας χάθηκε κατά την καταστροφή στη διάρκεια της Κατοχής. 

Όπως όμως επισημαίνει η κ. Αδάμου, η στάση του ελληνικού δημοσίου άλλαξε από το 2005-6. Με αποφάσεις της Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  πολλά από τα ακίνητα της περιοχής των Νέων Κερδυλλίων είτε εντάσσονται στα Δημόσια Ακίνητα είτε εμπίπτουν στα όρια του παλαιού αιγιαλού. Αντιστοίχως, και άλλοι φορείς, όπως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιμετωπίζουν πλέον τους καλλιεργητές της περιοχής ως καταπατητές. Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν στο δίκτυο natura και ότι σε αυτές αναπτύσσονται βιοκαλλιέργειες, που ευνοούν την βιοποικιλότητα. Επομένως, η πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει τη διατήρησή τους.

Η κ. Αδάμου, χαρακτηρίζοντας ηθικά απαράδεκτη τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους κατοίκους ενός «μαρτυρικού χωριού», ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν έχει λάβει  γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος, αν σκοπεύει να περιλάβει ειδική ρύθμιση στο πρόσφατα κατατεθέν σχέδιο νόμου για την εξαγορά των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και αν είναι στις προθέσεις του να διεξαγάγει διάλογο με τους κατοίκους των Νέων Κερδυλλίων, ώστε να βρεθεί λύση.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Θεσμοθέτηση υφαρπαγής των ιδιοκτησιών των Ν. Κερδυλλίων από το Ελληνικό Δημόσιο»