Ημερομηνία

Share:

Παρέμβαση στη Βουλή για το Άδενδρο του Δήμου Χαλκηδόνας

Σχετικά

Η Αδάμου Κωνσταντίνα, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, κ Σταϊκούρα Χρ., με τίτλο «Δικαίωση των γηγενών κατοίκων του Άδενδρου Δήμου Χαλκηδόνος για τα Ανταλλάξιμα Οικόπεδα που κατέχουν»

Η κ. Αδάμου με την ερώτησή της επιδιώκει να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των κατοίκων του Άδενδρου Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει, το Άδενδρο είναι μια κωμόπολη του Δήμου Χαλκηδόνας, η οποία προϋπήρχε της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς το 1912 και που μετά το 1922 δέχθηκε έναν ορισμένο αριθμό προσφύγων. Ωστόσο, οι αρμόδιες κρατικές αρχές για την ανταλλαγή των περιουσιών αγνόησαν εσφαλμένα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των γηγενών κατοίκων του Άδενδρου, με αποτέλεσμα τα οικόπεδά και τα αγροτεμάχιά τους να χαρακτηρισθούν ως ανταλλάξιμα και οι κάτοχοί τους ως καταπατητές.

Η κ. Αδάμου υπογραμμίζει ότι η αδικία αυτή ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Άδενδρου εδώ και 100 χρόνια και αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε  η Επιτροπή Κατοίκων Άδενδρου, με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την εξαγορά των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου. Εξηγεί επίσης ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού,  το άρθρο 16 του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου αφήνει περιθώρια για πολλές αντικρουόμενες ερμηνείες κι έτσι δε διασφαλίζεται η επίλυση του ζητήματος.

Η Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας ηθικά απαράδεκτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους γηγενείς κατοίκους του Άδενδρου και επικαλούμενη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών αν έχει λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις της Επιτροπής Κατοίκων Άδενδρου και αν δεσμεύεται ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 16 επιλύεται οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα των χαρακτηρισμένων ως ανταλλάξιμων εκτάσεων γης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Δικαίωση των γηγενών κατοίκων του Άδενδρου Δήμου Χαλκηδόνος για τα Ανταλλάξιμα Οικόπεδα που κατέχουν»