Ημερομηνία

Share:

Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου – Ρεπορτάζ της Νόρας Ράλλη – Η Κ. Αδάμου μιλάει στην Εφ.Συν.

Σχετικά

Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Νόρας Ράλλη στην Εφ.Συν:

“Η κ. Αδάμου, η οποία εξελέγη βουλευτίνα Θεσσαλονίκης ενώ ήταν έγκυος και αυτό το «πλήρωσε» ακριβά.

Δίχως να μπούμε σε λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στην ίδια εκείνη την περίοδο, θα πούμε, ωστόσο, πως ακόμη και ένα προσωπικό ζήτημα (όπως μία εγκυμοσύνη) έγινε αφορμή για ασύλληπτης αγριότητας και χυδαιότητας σχόλια και συμπεριφορές, σύμφωνα με την ίδια (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο): «Μιλάμε για περιστατικά τραμπουκισμού, σε όλα τα επίπεδα. Και δεν ήταν μόνο προς εμένα -εγώ αποτελούσα τον κανόνα και όχι την εξαίρεση ως προς αυτές τις συμπεριφορές, οι οποίες ήταν και είναι εις γνώσιν του κ. Βαρουφάκη.

Κατ’ αρχάς, απαιτούσαν να δώσουμε όσους συνεργάτες δικαιούμαστε στο κόμμα. Ακόμα και τα εισιτήρια που δικαιούμαι ως βουλευτής επαρχίας τα κράταγε το κόμμα και, όταν αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, παρεκώλυε την κοινοβουλευτική μου δράση! Και στην ορκωμοσία μάς ανάγκασαν σε πολιτικό όρκο, ενώ σχεδόν οι μισοί βουλευτές ήθελαν θρησκευτικό. »Υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμη) άνθρωποι μέσα στο κόμμα που μιλούσαν με τον χειρότερο των τρόπων. Με αμετροέπεια και κυνισμό. “Εγώ είμαι θεσμός και θα υπακούς! Θα λες ‘’ναι’’ σε όλα”, μου έλεγαν», συνεχίζει η κ. Αδάμου. «Και σαν απαντούσα πως το θεμέλιο του εκλεγμένου εκπροσώπου είναι ο ίδιος ο λαός, μου έλεγαν πως “τον έχω γραμμένο το λαό! Τι είναι αυτά που μου λες; Είσαι ένα τίποτα!. Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπήρχε σεβασμός σε μένα, αλλά ούτε καν στο θεσμό του βουλευτή. Υπάρχουν σφοδρές πατριαρχικές συμπεριφορές μέσα στο ΜέΡΑ25 και χυδαίες νοοτροπίες. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ενήμερος. Και εγώ η ίδια του είχα μιλήσει, μα αφενός ξέρει να χειρίζεται την ψυχολογία του άλλου, αφετέρου, αν δεν συμφωνείς μαζί του, γίνεται έξαλλος. Μου φώναζε συνεχώς (υπήρξαν και κάποιες στιγμές που με στήριξε κάπως, μα ήταν σαν είχα φτάσει σε ακραίες καταστάσεις με την εγκυμοσύνη μου).

“Σου απαγορεύω να μιλάς”, μου έλεγε μπροστά σε όλους. Και σαν θέλησα να του επισημάνω κάποια ζητήματα της Θεσσαλονίκης που δεν τα γνώριζε, ούρλιαζε και τελικά μου είπε: “Είσαι ένα άκρα προβληματικό μέλος της ομάδας. Τι να σε κάνω έτσι που είσαι;”. Επειδή ήμουν έγκυος το είπε αυτό! Αυτό είναι το προοδευτικό κόμμα;”

Κατάχρηση εξουσίας –αυτό συμβαίνει μέσα στο ΜέΡΑ25. Υπάρχει μια ευνοιοκρατία και ένας έντονος πατριαρχισμός. Ο,τι βγάζουν προς τα έξω είναι μια μεταμφίεση. Λένε μόνο ό,τι θέλει ν’ ακούσει ο προοδευτικός κόσμος. Οι διορισμένοι εκεί μέσα (εν γνώσει του κ. Βαρουφάκη) κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Κάτι που κάνει κακό και στο ίδιο το κόμμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διάθεση αλλαγής. Και πιστεύω πως, αν αναλάβει το ΜέΡΑ25 την εξουσία ή κάποια εξουσία, τότε θα κάνει κατάχρηση αυτής εφ’ όλης της ύλης. Γιατί δεν σέβονται τίποτα. Μόνο ζημία θα έχουμε, αν αναλάβει κάποια εξουσία. Φυσικά δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ούτε κάναν όλοι τα ίδια, ούτε όλοι τα ενέκριναν. Για εμένα θα ήταν χαρά, έστω και τώρα, να διορθωθούν αυτά που έπρεπε να διορθωθούν. Ωστόσο, παρατηρώ έναν έντονο στρουθοκαμηλισμό από τους πρώην συνοδοιπόρους μου στο ΜέΡΑ25, ακόμη και τώρα», καταλήγει.”

Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ ΕΔΩ