Ημερομηνία

Share:

78η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

Σχετικά

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 78η μαύρη επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη παραβρέθηκε η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου. Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου, με την τέλεση αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και αρχιερατικού μνημόσυνου. Μετά το πέρας των θρησκευτικών Τελετών, μπροστά στο μνημείο των 149 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Χορτιάτη, πραγματοποιήθηκαν επετειακές ομιλίες από τους δημάρχους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, αναγνώσθηκε προσκλητήριο νεκρών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η κυρία Αδάμου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 149 αδίκως εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα Κατοχής.

“Η 2α Σεπτεμβρίου ανήκει πια στο παρελθόν, όμως στη μνήμη μας παραμένει πάντοτε ζωντανό το ολοκαύτωμα του χωριού μου, του Χορτιάτη, από το οποίο γλίτωσε στο παρά ένα η γιαγιά μου με τη θεία μου -ενός έτους τότε. Αυτήν τη μνήμη τιμούμε κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα τελευταία 22 χρόνια, εγω προσωπικά. Στις 2 Σεπτεμβρίου Γερμανοί ναζί, υπό την ηγεσία του Σούμπερτ και Έλληνες ταγματασφαλίτες έκαψαν ζωντανούς 149 προγόνους μας, γυναικόπαιδα ως επί το πλείστον, με 39 από αυτά κάτω των 12 ετών.

Θυμόμαστε πάντοτε για να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδηγούν σε φρικαλεότητες και απάνθρωπες, τερατώδεις πράξεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να ενταχθεί η ιστορία των Ολοκαυτωμάτων στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, ωστε να μάθουν και οι νέες γενιές την ιστορία μας και να δηλώνουν συνειδητά: Ποτέ Ξανά Ναζισμός!”

Κωνσταντίνα Αδάμου

#Κωνσταντίνα_Αδάμου

#χορτιατης

#Ολοκαύτωμα

#εκδηλωσεις

#μνημη

#2Σεπτεμβριου

#ναζι

#ταγματασφαλιτες

#chortiatis