Ημερομηνία

Share:

Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Αδάμου στο SPEAKNEWS

Σχετικά

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου μιλάει στο SPEAKNEWS για την πολιτική της πορεία από την τοπική αυτοδιοίκηση, στην υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, της εκλογή της στην Βουλή των Ελλήνων με το ΜΕΡΑ25, την ανεξαρτητοποίησή της και την ένταξη της στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα σχολιάζει τα θέματα της επικαιρότητας όπως η ακρίβεια και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια στην οποία εκλέγεται, και στηλιτεύει ως εκπαιδευτικός τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την δημόσια παιδεία.

Κυρία Αδάμου,

είστε ένας νέος άνθρωπος, μία νέα βουλευτής που εκλεγήκατε για πρώτη φορά το 2019 με το ΜΕΡΑ25. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από την πρώτη κοινοβουλευτική σας διαδρομή;

Αν και όπως πολύ σωστά αναφέρετε εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής το 2019, εντούτοις η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινάει από το 2010, οπότε εκλέχθηκα πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση σε ηλικία 23 ετών. Πάντοτε ήμουν ενεργός πολίτης και με ενδιέφερε να συμμετέχω στην επίλυση προβλημάτων. Το 2019 υπήρξα υποψήφια ευρωβουλευτής όπου κατέλαβα την τρίτη θέση πανελληνίως στο κόμμα, το οποίο για λίγο δεν μπήκε στην Ευρωβουλή.

Η πολιτική για εμένα είναι ζήτημα αξιών και με βάση αυτές τις αξίες πορεύομαι. Αγωνίζομαι για την ισότητα, τη μη ανοχή στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και τον κάθε είδους εκφοβισμό, την ελευθερία του λόγου, την εργασιακή αξιοπρέπεια, τη θρησκευτική ελευθερία, την ελεύθερη του Τύπου και της έκφρασης, τη συνέπεια λόγου και πράξεων και εν τέλει τη δημιουργική σύνθεση πολιτικών θέσεων μέσω ισότιμης και αξιοπρεπούς αντιμετώπισης του καθενός.

Αυτό το σύστημα αξιών εκπροσωπώ και οι πολιτικές μου επιλογές υπαγορεύονται από την αταλάντευτη προσήλωσή μου σε αυτές τις αξίες για τις οποίες έχω κάνει αιματηρές επιλογές. Δεν είμαι αιθεροβάμων καθώς γνωρίζω ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, πιστεύω όμως ότι αν δεν είναι εφικτό να κάνουμε πράξη στην πολιτική μας τις παραπάνω αυτονόητες αξίες, δεν αξίζει να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό. Είμαι πολύ χαρούμενη που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει το ίδιο σύστημα αξιών με εμένα και αισθάνομαι σίγουρη για την επιλογή μου να ενταχθώ στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Πείτε μας πότε και γιατί αποχωρεί ένας βουλευτής από το κόμμα του. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση;

Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά για όλους τους/τις βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Μπορώ να μιλήσω μόνο για την περίπτωσή μου, όπου συνέτρεχαν πραγματικά αξιακοί λόγοι. Πιστεύω ότι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δε χωρούν σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όταν το πολίτευμα  μας είναι δημοκρατικό.

Οι αξίες που με διέπουν έρχονται σε σύγκρουση με τέτοιου είδους συμπεριφορές και θεωρώ πως είναι προσβλητικές για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τους οποίους εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, καθώς σέβομαι ακράδαντα τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συμπορευτεί κάποια στιγμή στη ζωή μου, ωστόσο ήταν θέμα αξιοπρέπειας και δημοκρατίας. Το δυσκολότερο σε αυτή την ιστορία δεν ήταν η ανεξαρτητοποίησή μου, η οποία μπορώ να πω πως εν τέλει απέβει θεραπευτική για εμένα, αλλά η διαδικασία της διάψευσης των προσδοκιών μου από κάτι νέο στην πολιτική σκηνή. Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένη για την ανεξαρτητοποίηση μου, καθώς επαληθεύθηκαν ξανά όλα όσα είχα καταγγείλει τότε, αφού μετά από εμένα ανεξαρτητοποιήθηκαν άλλες δύο βουλεύτριες και πολλά ακόμη σημαντικά στελέχη. Απλώς, εγώ ήμουν η πρώτη που άνοιξε την πόρτα της εξόδου από αυτήν τη ζοφερή και τοξική κατάσταση.

Το προηγούμενο διάστημα έγινε λόγος και από τον πρωθυπουργό και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το “Θεσσαλονίκη 2030», με μεγάλα έργα που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Ως κάτοικος Θεσσαλονίκης, συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;

Όλες αυτές τις εξαγγελίες θα τις χαρακτήριζα ως άλλη μία περίπτωση όπου τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται στην πράξη. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να περιμένει να πείσει τους πολίτες όταν βλέπουμε διαρκώς να χρονοτριβεί στην υλοποίηση των έργων, με το αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο. Θα δώσω ένα παράδειγμα ενός τεχνικού έργου στην περιοχή μου, το οποίο, παρά τις διεκδικήσεις  μας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αναφέρομαι στη γέφυρα Τριλόφου-Πλαγιαρίου του Δήμου Θέρμης. Ο δρόμος που ενώνει δύο πολυπληθείς οικισμούς, υπέστη καθίζηση το Μάιο του 2020 και μέχρι τώρα, 30 μήνες μετά, παραμένει κλειστός. Πως είναι δυνατόν τη στιγμή που για να γίνει μία γέφυρα 30 μέτρων χρειάζονται χρόνια λόγω γραφειοκρατίας και αγκυλώσεων, η κυβέρνηση να υπόσχεται κοσμογονικές αλλαγές με έργα δισεκατομμυρίων; Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης είναι να κάνει μεγαλόστομες εξαγγελίες, στη συνέχεια να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό και στο τέλος να επικαλείται τις διάφορες κρίσεις που προκύπτουν, ώστε να καλύψει την ανικανότητά της και την εν γένει απροθυμία της.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Πραγματικά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω, διότι η Θεσσαλονίκη είναι άκρως παραμελημένη από τη σημερινή κυβέρνηση. Σίγουρα η κατάσταση του οδικού δικτύου και το κυκλοφοριακό είναι από τα σημαντικότερα. Χρειάζεται σε ολόκληρο τον νομό κατασκευή νέων αρτηριών και συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου. Επίσης, δε χωρά άλλη αναβολή η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό αλλά και των προεκτάσεών του. Απαραίτητη είναι, ακόμα, η πύκνωση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, ιδιαίτερα στις περιοχές εκτός του αστικού ιστού.

Δυστυχώς, παρά τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή, δεν έχουν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου εκατοντάδες παραγωγοί έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από πλημμύρες.

Επιπροσθέτως, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης με στόχο την πραγματική και ουσιαστική προστασία του πολίτη, λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας. Επίσης, πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα πυροπροστασίας στις τεράστιες δασικές εκτάσεις της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, διότι αποτελούν πνεύμονες οξυγόνου για όλο το νομό. Τέλος η ανασύσταση των φορέων διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης αλλά και Θερμαϊκού Κόλπου είναι επιτακτική ανάγκη κυρίως από τότε που η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφερθεί η έδρα τους στην Αθήνα.

Οι προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα είναι δυσοίωνες, για τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση απαντάει σε αυτή την πρόκληση με επιδόματα. Αρκούν;

Την απάντηση για το αν αρκούν τα επιδόματα μπορεί να τη δώσει ο μέσος πολίτης, ο οποίος με μισθό 750 Ευρώ βλέπει το 40% των μηνιαίων αποδοχών του να πηγαίνει απευθείας στα πάγια έξοδα του ενοικίου και του ρεύματος.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς μοιράζει επιδόματα. Ωστόσο, η επιδοματική πολιτική δεν προσφέρει στους πολίτες καμιά προοπτική, αλλά δρα μόνο ως τσιρότο στην πληγή. Δεν αντιμετωπίζει καμία αιτία. Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τους πολίτες ως επαίτες. Τους επιστρέφει ένα μικρό μέρος από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, για να το καταθέσουν ουσιαστικά και πάλι σε αυτές με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον των επιδομάτων, τα οποία θεωρώ εργαλεία για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, είμαι εναντίον της κανονικοποίησης μίας κατάστασης, όπου οι πολίτες και η μεσαία τάξη θα ζουν από τα επιδόματα. Στόχος μας είναι η επαναφορά της χώρας σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και δημιουργίας ευκαιριών, μέσω αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας και προς όφελος των πολλών.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα ενοίκια και στα διατροφικά αγαθά

Ένα πρώτο βήμα για τον περιορισμό του πληθωρισμού είναι η μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στα βασικά αγαθά. Χρειάζεται, επίσης, να τεθεί άμεσα πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας. Παράλληλα, πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και να υπάρξει συστηματικός έλεγχος στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Όσο για το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού», η κοινωνία έχει ανάγκη από πραγματικές παρεμβάσεις και όχι από τα επικοινωνιακά σόου του κ. Γεωργιάδη.

Ως εκπαιδευτικός η ίδια, πως βλέπετε το μέλλον της δημόσιας παιδείας στη χώρα μας;

Υπηρέτησα με πολλή αγάπη τον κλάδο της εκπαίδευσης για αρκετά χρόνια, μέχρι να εκλεγώ βουλευτής. Πλέον, ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προσπαθώ από την αρχή της θητείας μου να συμβάλλω εποικοδομητικά με σοβαρές παρεμβάσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις στα θέματα Παιδείας. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας έχει κατακρεουργήσει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, καθώς αποτελεί πυλώνα κοινωνικής κινητικότητας προς τα επάνω. Αντί όμως για ενίσχυση, ξεκίνησε άλλη μία σχολική χρονιά με κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών, με 84.000 παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών, με γονείς να υποχρεούνται να πληρώνουν ιδιωτικούς σταθμούς για τη φύλαξή τους και πολλά προβλήματα στις σχολικές δομές. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δημόσια Παιδεία να φανεί αδύναμη απέναντι στην αντίστοιχη ιδιωτική. Απαιτείται διαρκής και ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τη βελτίωση της η δημόσιας Παιδείας, κάτι το οποίο το Υπουργείο Παιδείας αρνείται συστηματικά να πράξει.

Πως σχολιάζετε την πορεία των θεσμικών διαδικασιών και ερευνών για το θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος;

Η κυβέρνηση έκανε σαφές από την πρώτη ημέρα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής ότι δεν έχει καμιά διάθεση να αποκαλύψει την αλήθεια, διότι προφανώς είναι ένοχη.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή φοβόμασταν γι’ αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων. Μάλιστα εγώ η ίδια, κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να μην εμποδίσει την επιτροπή να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Δυστυχώς η ΝΔ μετέτρεψε την εξεταστική επιτροπή από διαδικασία ουσίας σε θέατρο σκιών και εν τέλει επιχείρησε να ξεπλύνει τον εαυτό της. Θυμίζω ότι η ΝΔ δε δέχτηκε να καταθέσουν οι μάρτυρες που προτείναμε, χαρακτήρισε απόρρητο το περιεχόμενο των συνομιλιών της εξεταστικής αλλά και το πόρισμα και μετά μας κάλεσε να συζητήσουμε για ένα πόρισμα-φάντασμα. Δεν ξεχνάμε φυσικά και τις απειλές που εκτοξευτήκαν από κορυφαία στελέχη της ΝΔ για “φυλακές σε όσους παραβιάσουν το απόρρητο” κλπ. Εν τέλει, ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει.

Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατίας και ότι χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους προς όφελος της. Σε αυτόν τον λαό έχουμε εμπιστοσύνη, υπερασπιζόμαστε τα δικά του συμφέροντα και είμαστε βέβαιοι ότι το αναγνωρίζει. Αυτό θα φανεί και στην κάλπη.

Ακόμη και αν δεν έχουν προκηρυχτεί εκλογές, βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Έχετε αποφασίσει με ποιο κόμμα θα κατεβείτε στις επόμενες εκλογές;

Εδώ και ένα χρόνο είμαι εγγεγραμμένο μέλος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Τον Μάϊο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκης εξέδωσε επίσημο Δελτίο Τύπου από τη Χαριλάου Τρικούπη για την από κοινού απόφαση συμπόρευσης μας. Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε ήμουν ομιλήτρια  και πλέον είμαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Οπότε είναι δεδομένη εδώ και μήνες η εκ νέου υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές, στη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Πιστεύετε ότι παρά τις κόντρες και τους αφορισμούς, θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, ή δεν θα αποφύγουμε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Η ευθύνη για τη διεξαγωγή δεύτερων ή τρίτων εκλογών βαραίνει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι τους πολίτες, όπως τεχνηέντως προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική με σκοπό να παγιδεύσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να μείνει στο «παιχνίδι της εξουσίας» και όχι διότι πιστεύει στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων προϋποθέτει εκ μέρους τους πολιτική ωριμότητα, αλλιώς θα οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία με θύμα την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης θέτοντας στους πολίτες ψευτοδιλήμματα τύπου «Νέα Δημοκρατία ή χάος» φανερώνει πόσο εξουσιομανής είναι και πόσο απέχει από μια ώριμη πολιτική φιλοσοφία. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσες εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουμε, αλλά βασική μας επιδίωξη είναι να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό για το καλό όλων των πολιτών.

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

#speaknews

#συνέντευξη

#magazine

#thessaloniki

#θεσσαλονίκη

#κωνσταντινα_αδάμου

#konstantina_adamou