Ημερομηνία

Share:

Η Κωνσταντίνα Αδάμου στην “Μακεδονία της Κυριακής”: Γιατί έφυγα από τον Βαρουφάκη

Σχετικά

Με συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη και την εφημερίδα Μακεδονία, η Βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου μιλάει για την απόφασή της να αποχωρήσει από το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη και να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25. η Κωνσταντίνα Αδάμου καταγγέλλει πως δεχόταν «Αντιδημοκρατικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές στελεχών και μέρους της ηγετικής ομάδας» του ΜέΡΑ25 από την αρχή της κοινοβουλευτικής της θητείας. Η κ. Αδάμου αναφέρεται επίσης στο πολιτικό της μέλλον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκλογική της περιφέρεια.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην ”ΜτΚ”:

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής σας από το ΜέΡΑ25 κάνετε λόγο για «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές» και πως «ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το δίκιο του». Αναφέρετε επίσης πως το κοινοβουλευτικό σας έργο παρεμποδίστηκε ποικιλοτρόπως, Πώς και ποιοι σας παρεμπόδισαν; Αναφέρατε, όλα όσα ισχυρίζεστε στην ανακοίνωσή σας σε κάποιον και ποια ήταν η αντίδρασή του;

Αρχικά θα ήθελα να κάνω μια σοβαρή επισήμανση. Η απόφαση ανεξαρτητοποίησης μου δε σχετίζεται καθόλου με μια ανάρτηση που έκανε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με κάποια παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πρόκειται για ακόμη μια επικοινωνιακή «φιέστα» από πλευράς του κόμματος, χωρίς καμία ουσία και άνευ αντικειμένου, η οποία εξυπηρετεί τη λαϊκή ρήση «για τα μάτια του κόσμου». Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 γνωστοποίησα την ανεξαρτητοποίηση μου προς τον πρόεδρο της Βουλής και προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, καθ’ όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου σχετίζονται με τις αντιδημοκρατικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές στελεχών και μέρους της ηγετικής ομάδας, των οποίων γινόμουν δέκτης από την αρχή της θητείας μου, ούσα έγκυος σε μια δύσκολη εγκυμοσύνη, έπειτα ως λεχώνα και στη συνέχεια έχοντας νοσήσει σοβαρά από τον H1N1, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια ως θηλάζουσα μητέρα. Στην πιο ευάλωτη φάση της ζωής μου, σ’ ένα κόμμα στο οποίο δόθηκα με ζήλο και αφοσίωση, έγινα δέκτης mobbing συμπεριφορών, οι οποίες δεν ήταν μόνο προς εμένα, αλλά και προς άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος, που προσπαθούσαμε να επισημάνουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Όσες φορές προσπάθησα να επισημάνω όλες αυτές τις συμπεριφορές, η αυταρχικότητα γινόταν ακόμα πιο σκληρή.

Ισχυρίζεστε πως δεν μπορείτε να υποστηρίξετε «ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι»; Τι είναι κατά την άποψή σας και τι δεν είναι το ΜέΡΑ25;

Είναι ένα κόμμα το οποίο διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την υπεράσπιση των αδύναμων, ενώ καταπατά με κάθε ευκαιρία κεκτημένα και αναφαίρετα δικαιώματα. Δε θα μπορούσα λοιπόν να συνεχίσω την πορεία μου σε ένα τέτοιο κόμμα. Τις τελευταίες μέρες έμαθα ότι τόσο καιρό, άνθρωποι της ηγεσίας του κόμματος διέδιδαν ανυπόστατες συκοφαντίες για εμένα και έθιγαν την υπόληψη μου και την αξιοπρέπεια μου στα υπόλοιπα μέλη.

Σε απάντησή τους οι οργανώσεις του κόμματος σας κατηγορούν για «προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιοτελείς σχεδιασμούς και πολιτικά «εγώ» δεν έχουν θέση στο κόμμα», μιλούν για «βαρίδια προηγούμενης περιόδου» και ζητούν την επιστροφή της έδρας σας. Πώς τους απαντάτε; Σκοπεύετε να επιστρέψετε την έδρα;

Κατ’ αρχάς δεν τίθεται θέμα επιστροφής της έδρας, αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης. Θα έλεγα ότι τέτοιες κατηγορίες είναι αβάσιμες έως και γελοίες όταν απευθύνονται σε μια ήδη εκλεγμένη βουλευτή, η οποία συνολικά έφερε πάνω από 16.200 ψήφους στο κόμμα, συμβάλλοντας σημαντικά στην είσοδο του κόμματος στη Βουλή και η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε στη μέση της εκλογικής θητείας. Θα προσέθετα επίσης ότι ο καθένας βγάζει ό,τι έχει μέσα του και ότι τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζουν τους ίδιους. Ζητώντας την επιστροφή της έδρας φανερώνουν τις πραγματικές τους προθέσεις, περιφρονώντας τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τις ψήφους των πολιτών, για ικανοποίηση των δικών τους προσωπικών βλέψεων και ιδιοτελών σχεδιασμών.

Όταν ένας βουλευτής ανεξαρτητοποιείται, η συζήτηση στα «πηγαδάκια» αφορά και το πολιτικό του μέλλον. Είστε κοντά με κάποιο κόμμα από αυτά που βρίσκονται στη Βουλή; Θα μπορούσαμε να σας δούμε να εντάσσεστε σε κάποια ΚΟ ομάδα;

Η ανεξαρτητοποίησή μου δεν υποκινήθηκε από κανέναν λόγω συμφέροντος ή στρατηγικής. Τουναντίον, οφείλεται αποκλειστικά στην πρόθεση μου να παραμείνω πιστή στο αξιακό σύστημα αρχών μου, που διέπεται από άκρως δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες. Δε γνωρίζω πότε και εάν θα ενταχθώ κάπου αλλού, αλλά εάν γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να έχω επαληθεύσει ότι υφίστανται πραγματικά ανθρωπιστικές αξίες, αρχή των οποίων αποτελεί ο σεβασμός προς τον άνθρωπο.

Από τα προβλήματα της περιφέρειάς σας, ποιο θεωρείτε είναι το μείζον και πως προτείνετε να αντιμετωπιστεί;

Είναι αλήθεια ότι η Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι μια παραμελημένη περιφέρεια, έτσι είναι αδύνατον να σταθούμε μόνο σε ένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αποτελεί το οδικό δίκτυο. Σε πολλούς δήμους της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο δήμος Θερμαϊκού, Θέρμης, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Πυλαίας-Χορτιάτη κ.ά., το οδικό δίκτυο χρειάζεται είτε συντήρηση, είτε ολική αποκατάσταση. Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τους συμπολίτες μας στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι η καθαριότητα, ζήτημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων, της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ. Επιπλέον, το θέμα των συγκοινωνιών, ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπως ο δήμος Λαγκαδά και Βόλβης αποτελεί πολλές φορές τροχοπέδη, ιδιαίτερα στην κοινωνική ζωή των νέων. Επίσης σε κάποιους δήμους της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο δήμος Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης κ.ά. είναι οξύτατο το πρόβλημα της ανεργίας και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι πολύπλευρη και δε μας φθάνει ο χρόνος να την αναλύσουμε εδώ. Επιπροσθέτως, κινούμενη σε όλη την Περιφέρεια εντοπίζω σε πολλές περιοχές ότι χρειάζεται ενίσχυση το σύστημα πυροπροστασίας στις τεράστιες δασικές και ορεινές εκτάσεις της Περιφέρειας, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική ασφάλεια και για τους πολίτες και για τη φύση. Και μιας και αναφέρθηκα στην ασφάλεια των πολιτών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει άμεσα να ενισχύσει την αστυνόμευση σε πολλές περιοχές της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στις οποίες περιπολεί μόνο ένα περιπολικό όχημα σε τεράστια γεωγραφική έκταση, έτσι ώστε να προφυλαχθούν οι πολίτες ενάντια στο πραγματικό έγκλημα, όπως είναι οι ληστείες και οι κλοπές. Ένα ακόμη χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μου στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι η ύδρευση και η αποχέτευση. Αυτά είναι μερικά από τα μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας, τα όποια χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ή έστω αναχαίτισης τους με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά επιμέρους προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Εγώ είμαι πάντοτε διαθέσιμη να ακούω και να αγωνίζομαι για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στους πολίτες, σε φορείς και σε συλλογικότητες.

*Δημοσιοποιήθηκε στη “ΜτΚ” στη 1 Αυγούστου 2021

Ακολουθεί τo link: Κωνσταντίνα Αδάμου: Γιατί έφυγα από τον Βαρουφάκη (makthes.gr)