Ημερομηνία

Share:

Η Κωνσταντίνα Αδάμου κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας 3 ερωτήσεις για τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων 

Σχετικά

Μετά από συνάντηση που είχε η Αδάμου Κωνσταντίνα, Βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ΚΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ.), επιδόθηκε σε μπαράζ κατάθεσης τριών Ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, ζητώντας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιλύσει άμεσα φλέγοντα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, εν όψει του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί στη Βουλή τις ερχόμενες μέρες.

Με την πρώτη ερώτηση που κατέθεσε με τίτλο: «Έμμεση διάλυση της συνδικαλιστικής δράσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» ζητάει να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 71 του επικείμενου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως η ίδια υποστηρίζει, το εν λόγω άρθρο πλήττει και καταστρατηγεί το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που αντιβαίνει του Συντάγματος για το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση κάθε εργασιακού χώρου.

Μετά την παρέμβαση της Κωνσταντίνας Αδάμου στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, το άρθρο 71, με το οποίο πλήττονταν και καταστρατηγούνταν σοβαρά η θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών, αφαιρέθηκε από το κατατεθέν νομοσχέδιο. Με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου καταργούνταν η συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα Μετοχικά Ταμεία και στα Συμβούλια Μεταθέσεων, καταργούνταν επί της ουσίας οι συνδικαλιστικές άδειες το αμετάθετο των μελών της Διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιπλέον επιχειρούνταν η νομιμοποίηση κατάφωρων παραβιάσεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου σχετικά με τον συνδικαλισμό στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόσυρση του άρθρου αποτελεί μία μεγάλη νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, πέρα από την απόσυρση του άρθρου 71, η Κωνσταντίνα Αδάμου με την ερώτησή της αιτείται από τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ.), αλλά και γενικότερα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για έναρξη σοβαρού διαλόγου, με σκοπό τη βελτίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που αφορά τη θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Με την δεύτερη ερώτησή της η Βουλευτής Αδάμου επισημαίνει ως «Άδικη τη μη εναρμόνιση του χρόνου αυτεπάγγελτης αποστρατείας με τον χρόνο που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.)». Πιο συγκεκριμένα  η Αδάμου Κωνσταντίνα ζητά την άμεση αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά στην υποχρεωτική αποστρατεία των υπαξιωματικών που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους (που ισχύει από το 1974) καθώς αυτό σε συνδυασμό με τις ισχύουσες προβλέψεις του ΕΦΚΑ που επιβάλλουν τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας για συνταξιοδότηση των στρατιωτικών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώς 10ετούς ανεργίας εκατοντάδες Επαγγελματίες Οπλίτες που θα συμπληρώσουν από εδώ και στο εξής το 50ό έτος της ηλικίας τους.

Στην 3η ερώτηση που κατέθεσε η κυρία Αδάμου με τίτλο :«Άδικη η μη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.).», κάνει λόγο για της αδικία που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων, απόφοιτοι των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), καθώς δεν τους επιτρέπεται η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη τους σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Οι εν λόγω αξιωματικοί καθηλώνονται τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά αλλά και συνταξιοδοτικά, λόγω επίκτητων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Η βουλευτής καταθέτοντας ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκεί πίεση, ώστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφενός να λάβει υπ’όψιν τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους Αξιωματικούς Ειδικών καταστάσεων αποφοίτους Α.Σ.Σ.Υ. και αφ’ ετέρου να ενεργήσει κατάλληλα για την αποκατάσταση του παραπάνω χρονίζοντος προβλήματος, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ.), αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.). Οι εξάλειψη των άδικων διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, είναι χρέος της Πολιτείας με σκοπό την εξασφάλιση της ισονομίας και της ισότητας μεταξύ των εργαζομένων που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Έμμεση διάλυση της συνδικαλιστικής δράσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Άδικη τη μη εναρμόνιση του χρόνου αυτεπάγγελτης αποστρατείας με τον χρόνο που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.)»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Άδικη η μη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.).»