Ημερομηνία

Share:

Ομιλία της Κωνσταντίνας Αδάμου στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Σχετικά

Η Κωνσταντίνα Αδάμου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε ομιλία της στις 29 Αυγούστου, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στήριξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού και κάθε άλλου εμπλεκομένου.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η κ. Αδάμου μαζί με άλλους 141 βουλευτές, ψήφισαν «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Η Κωνσταντίνα Αδάμου τόνισε στην ομιλία της ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ως διοικητικός εποπτεύων της ΕΥΠ και πολιτικός προϊστάμενος, έχει την απόλυτη ευθύνη για την παράνομη και αντισυνταγματική παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από τις μυστικές υπηρεσίες, μια ευθύνη που αρνείται να αναλάβει. Αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει ψευδοεπιχειρήματα, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το τι είδους απειλή για την εθνική ασφάλεια αποτέλεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση εκθέτει τη χώρα διεθνώς αλλά πρωτίστως συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, που υπονομεύει τη λειτουργία του ίδιου του Πολιτεύματος, απαξιώνει τους Θεσμούς και καταλύει το Κράτος Δικαίου».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρα να κρατήσει σε ομηρία τη Δημοκρατική Παράταξη, την παράταξη που αντιπροσωπεύει την ελπίδα, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο, την παράταξη που δείχνει στη Νέα Δημοκρατία τον δρόμο της εξόδου από την εξουσία.

Κλείνοντας, η Κωνσταντίνα Αδάμου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

α) αποτελεί ο κ. Ανδρουλάκης μέλος εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκράτης ή κατάσκοπος ξένων δυνάμεων, ώστε να αιτιολογείται η παρακολούθησή του;

β) ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας;

γ) ποιος χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό Predator και ποια στάση θα κρατήσει η Κυβέρνηση απέναντι στην Intellexa, την εταιρεία που το διακινεί εντός Ελλάδος;

Η αντισυνταγματική και αήθης παρακολούθηση του Androulakis Nikos όχι μόνο σπιλώνει το ήθος του Προέδρου του Κινήματος αλλά προσβάλλει, εν τέλει, και τους χιλιάδες πολίτες που το στηρίζουν. Οι απαντήσεις προκειμένου να παύσει ο διασυρμός της Δημοκρατίας πρέπει να δοθούν μέσω της εξεταστικής Επιτροπής, με πλήρη διαφάνεια, ώστε να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δε φτάνει που εδώ και τόσους μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιγελά τον κόσμο με ημίμετρα, λανθασμένες πολιτικές και κακή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης αλλά και της ακρίβειας που μαστίζει όλους τους πολίτες. Έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός και μας κοροϊδεύει όλους μπροστά στα μάτια μας!

Βαπτίζει «νόμιμο λάθος» την παραβίαση του Συντάγματος και συγκεκριμένα των  άρθρων 19, 61 και 62 που αφορούν στο απαραβίαστο του απορρήτου και αποποιείται κάθε ευθύνη, σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, παρ΄ όλο που ο πρώτος νόμος που θέσπισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, το 2019, ήταν να υπαγάγει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκλειστικά στο πρόσωπο του με το άρθρο 21 παρ. 4 του νόμου 4622/2019.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το που ενημερώθηκε, πριν από ένα μήνα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το άκρως κακόβουλο λογισμικό predetor τον Σεπτέμβριο του 2021, κατέθεσε αμέσως μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αυτό φαίνεται πως έχει διαφύγει από την αντίληψη του Πρωθυπουργού, διότι μόλις προχθές από αυτό εδώ το βήμα ο κύριος Μητσοτάκης κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μα έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριε Πρωθυπουργέ! Το γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός, εσείς όχι;;!

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη βέβαια το μέγεθος του σκανδάλου, επιχείρησε στοχευμένα και μεθοδευμένα να απαξιώσει και να κουκουλώσει το θέμα. Ωστόσο, στις 5 Αυγούστου παραιτείται ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, που είναι και ανιψιός του, ο κύριος Δημητριάδης. Την ίδια μέρα  οδηγήθηκε σε παραίτηση και ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του κυρίου Μητσοτάκη, αφού για να τον τοποθετήσει σε αυτήν τη θέση ευθύνης, προέβη σε ειδική τροποποίηση του νόμου 3649/2008, ώστε ως Διοικητής της ΕΥΠ  να μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε διαθέτει απλώς επαγγελματική εμπειρία, χωρίς να είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου. Η τροπολογία ήταν ξεκάθαρα φωτογραφική. Οι παραιτήσεις συνέβησαν αφού αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και μέσω αυτού ολόκληρη τη Δημοκρατική Παράταξη, κατά την κρισιμότατη περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Προφανώς ο Πρωθυπουργός ήθελε να παρέμβει ακόμη και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και να κρατά σε ομηρία ολόκληρη την παράταξη.

Είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη τη φέρει αποκλειστικά ο κύριος Μητσοτάκης, ως διοικητικός εποπτεύων της ΕΥΠ και πολιτικός προϊστάμενος. Η ευθύνη αυτή είναι δεδομένη, είναι αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη, με νόμους μάλιστα που θέσπισε ο ίδιος!

Στις 8 Αυγούστου, ο κύριος Μητσοτάκης ανακοινώνει στον ελληνικό λαό πως δε γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη και μάλιστα τόνισε πως, αν είχε ενημερωθεί, δε θα επέτρεπε αυτήν την παρακολούθηση!

Τι ακριβώς εννοείται, κύριε Πρωθυπουργέ;

Αν η αρμόδια Εισαγγελέας έκρινε ότι κάποιο πρόσωπο έπρεπε να παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ και εάν ήταν “νόμιμη” η διαδικασία, θα παρεμβαίνατε στο έργο της και θα απαγορεύατε την έρευνα; Σοβαρά; Ως τι ακριβώς αντιλαμβάνεστε την ΕΥΠ;  

Έπειτα δηλώσατε πως πρόκειται για ένα «ολίσθημα». Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, δεν πρόκειται απλώς για ένα ολίσθημα, αλλά για διολίσθηση σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα! Πρόκειται για αδιανόητες παρακρατικές μεθόδους, για πλήρη απαξίωση των θεσμών και υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας! Είναι σαφές ότι οραματιστήκατε μια ΕΥΠ άλλων, σκοτεινών εποχών και  δεν μπορείτε να υποδύεστε τον αθώο.

Επιμένετε επίσης, κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν προμηθευτεί το predetor, ούτε το χρησιμοποιούν και ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε με τη μέθοδο της “νόμιμης” επισύνδεσης.

Προφανώς είναι εντελώς «τυχαίο», το ότι η παρακολούθηση από την ΕΥΠ συνέπεσε με την περίοδο που έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη με το predetor. Ακριβώς όμως η ίδια σύμπτωση συνέβη και με τον δημοσιογράφο, κύριο Κουκάκη! Δηλαδή, προηγήθηκε η παρακολούθηση και έπειτα μολύνθηκε το κινητό του με το λογισμικό predetor.

Επίσης, πρέπει, με ειλικρίνεια επιτέλους, να απαντήσετε στην εξεταστική επιτροπή για όσα ακούγονται για ενοικίαση του λογισμικού από την ΕΥΠ και χρήση αυτού από κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη ή η Ακτή Ελεφαντοστού!  

Η ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκε ως παρακρατικός βραχίονας του «επιτελικού κράτους» με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας! Μιλάμε για οργανωμένο και μεθοδικό σχέδιο οικοδόμησης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Δυστυχώς για εσάς ήσασταν πραγματικά άτυχοι, διότι δεν υπολογίσατε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα προστάτευε τον Βουλευτή του. Και είναι θλιβερό το ότι, αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν Ευρωβουλευτής, ο ελληνικός λαός δεν θα μάθαινε ποτέ ποιον ρόλο παίζουν οι μυστικές υπηρεσίας της χώρας του.

Τονίζετε κάθε στιγμή, κ. Μητσοτάκη, την τεράστια σημασία της ΕΥΠ για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Μα, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η αξία και η σημαντικότητα της ΕΥΠ, ούτε ζητήθηκε η αποδυνάμωσή της. Είμαστε όμως αντίθετοι με την κατάχρηση της.

Αφού λοιπόν επικαλείστε λόγους «εθνικής ασφάλειας», αόριστα, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, περιφρονώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή ώστε να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα:

Πρώτον, τι είδους απειλή για την εθνική ασφάλεια αποτελεί ο κ. Ανδρουλάκης; Δεύτερον, ο πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος είναι κατάσκοπος ξένης δύναμης ή μήπως είναι τρομοκράτης; Τρίτον, μήπως αποτελεί  μέλος εγκληματικής οργάνωσης; Τέταρτον, είναι εμπλεκόμενος σε αυτόφορο κακούργημα;

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το πείτε ευθέως και όχι να αφήνετε υπονοούμενα. Διότι τα υπονοούμενα που αφήνετε σπιλώνουν το ήθος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είναι βασικός πολιτικός σας αντίπαλος, υπονομεύουν μία ολόκληρη παράταξη και τελικά προσβάλλουν τους χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες που την στηρίζουν και σας δείχνουν την πόρτα εξόδου από την εξουσία!

Είναι ξεκάθαρο, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, ότι τα λόγια σας αποτελούν μια θλιβερή απόπειρα αντιπερισπασμού. Ένα άτοπο ψευδοεπιχείρημα,  βάσει του οποίου θα μπορούσατε να παρακολουθείτε όλους τους πολίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών σας αντιπάλων. Ακόμη και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορούσατε να παρακολουθείτε, καταλύοντας έτσι παντελώς την παράγραφο 1 του Άρθρου 19 του Συντάγματος, καθώς επίσης και τα Άρθρα 61 και 62, τα οποία αποτελούν θεσμική εγγύηση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια Ελευθερίας και  Δημοκρατίας. Καταστρατηγώντας ρητά συνταγματικά  δικαιώματα οποιουδήποτε πολίτη ή εκλεγμένου εκπροσώπου. 

Επιπροσθέτως για ακόμη μια φορά εκθέσατε τη χώρα μας διεθνώς! Οι πρεσβείες της Ουκρανίας και της Αρμενίας διέψευσαν τις διαρροές από το Μαξίμου περί εμπλοκής των χωρών αυτών στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης δημοσιεύματα του ξένου Τύπου παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μία χώρα που εξαιτίας της κυβέρνησής της αδυνατεί να συμπορευτεί με τα κράτη του δημοκρατικού τόξου. 

Ο ρόλος της ΕΥΠ κουρελιάστηκε στη συνείδηση των πολιτών. Δηλαδή απο μια υπηρεσίας προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, μετατράπηκε σε μία υπηρεσία  προς όφελος της κυβέρνησης.

Η υπόθεση της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής του κ. Ανδρουλάκη πλήττει την ίδια τη δημοκρατία μας! Αποτελεί θεσμική αντιδημοκρατική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση του Κράτους Δικαίου.

Οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι, όταν το κράτος καταστρατηγεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και όταν η ίδια η Κυβέρνηση καταπατά το Σύνταγμα! Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε την αλήθεια.

Κατά την εξεταστική επιτροπή πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα :

Πρώτον, γιατί από όλους τους Ευρωβουλευτές 27 κρατών παρακολουθήθηκε μόνο ο κ. Ανδρουλάκης και μαζί με αυτόν ένα ολόκληρο κόμμα; Δεύτερον, πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες; Τρίτον, ποιος είναι ο ρόλος της Intellexa και τέταρτον, ποιοι αξιοποιούν στη χώρα μας το κακόβουλο λογισμικό predator;

Πολύ φοβάμαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα δώσει ειλικρινείς απαντήσεις.

Αυτό όμως που πρέπει να αποφασίσετε κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας είναι εάν την ευθύνη τελικά θα την αναλάβει προσωπικά ο κύριος Μητσοτάκης ή συνολικά η Νέα Δημοκρατία. 

Αυτό που πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα, είναι αν θέλει συγκάλυψη και ψέματα ή αλήθεια. Θέλει επιτελικό κράτος ή κράτος δικαίου; Θέλει αυταρχισμό και καταπάτηση ελευθεριών ή πραγματική δημοκρατία;

Η υπόθεση της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη πλήττει την ίδια τη δημοκρατία μας!

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους πρέπει να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή της οποίας το έργο η κυβέρνηση οφείλει να μην παρακωλύσει με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να επιτελέσει πραγματικά το σκοπό της που είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια!

Σας ευχαριστώ.

#Βουλή

#Εξεταστική_Επιτροπή

#ΠΑΣΟΚ

#Κίνημα_Αλλαγής

#Παρακολουθήσεις

#Υποκλοπές

#ΕΥΠ