Ημερομηνία

Share:

Ομιλία της Κωνσταντίνας Αδάμου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023

Σχετικά

Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε κατά την πενθήμερη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Η κυρία Αδάμου αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 16χρονου Ρομά από τον οικισμό Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2023 στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη ζοφερή καθημερινότητα την οποία αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης, σε αντιδιαστολή με μία κυβέρνηση που αγνοεί την πραγματικότητα, ερμηνεύει τους αριθμούς όπως την εξυπηρετεί και η οποία θριαμβολογεί για τα οφέλη της αναμενόμενης, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, ανάπτυξης, που καρπώθηκαν τα ισχυρά συμφέροντα. Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι Έλληνες επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης κατέληξαν να ζουν φτωχότερα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Κωνσταντίνα Αδάμου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αδράνεια κι ανικανότητα απέναντι στον υψηλότατο πληθωρισμό, την έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος, το Brain Drain υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους εργοδότες και τα υψηλά εισοδήματα καταφεύγοντας σε άσκηση επιδοματικής πολιτικής και υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων. Κλείνοντας, η Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε συνθήκες κρίσης των δημοκρατικών θεσμών, μια τέτοια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους πολίτες ως επαίτες, δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει προϋπολογισμό με στοιχειώδεις κοινωνικές ευαισθησίες. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν σοσιαλδημοκρατία και τους νέους και άφθαρτους εκπροσώπους της, ως τη μόνη ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αρχικά Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του 16χρονου Ρομά από τον οικισμό Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

Τώρα όσον αφορά στον προϋπολογισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αναρωτιέμαι, όσο συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2023, σε ποιον βαθμό αντιλαμβάνονται οι κύριοι της κυβέρνησης τι γίνεται έξω από αυτήν την αίθουσα, στους δρόμους και σε κάθε σπίτι αυτής της χώρας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία ή στα νοσοκομεία. Γιατί είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά αίσθηση της πραγματικότητας. Επί έναν χρόνο θριαμβολογεί για τα «επιτεύγματά» της στην οικονομία και τώρα μας παρουσιάζει μια ουτοπική εικόνα και για την επόμενη χρονιά. Απαιτεί μάλιστα στην θριαμβολογία αυτή να συμμετάσχει και ο μέσος Έλληνας, να πείσει δηλαδή τον εαυτό του ότι η καθημερινότητά του είναι αυτή που του περιγράφουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και τα φιλικά προς την Κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς για τους «εντυπωσιακούς» ρυθμούς ανάπτυξης, προσπερνώντας ότι ήταν απολύτως αναμενόμενη μια-κάποια ανάπτυξη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κατά τα οποία η ύφεση στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εννοείται πως ακόμη και αυτή η ανάπτυξη δεν έφτασε ποτέ στα νοικοκυριά, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης. Αντιθέτως, τα τελευταία 3 χρόνια επωφελήθηκαν τα ισχυρά συμφέροντα, αυτοί που κάθε φορά επωφελούνται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Για την επόμενη, ωστόσο, χρονιά προβλέπετε ανάπτυξη μόλις στο 1,8%. Με τέτοιους υποτυπώδεις ρυθμούς η Ελλάδα θα χρειαστεί δεκαετίες για να προσεγγίσει το τωρινό βιοτικό επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θριαμβολογείτε για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 63 ευρώ! ΚΑΙ Απαιτείτε από τους εργαζόμενους της χώρας μας να σας πουν και «ευχαριστώ», επειδή ζουν με μεικτές αποδοχές των 713 ευρώ. Οι αποδοχές αυτές κατατάσσουν τους Έλληνες εργαζόμενους ανάμεσα στους χειρότερα αμειβόμενους της Ε.Ε.

H αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο η Βουλγαρία είναι πιο κάτω από εμάς, στην τελευταία θέση. Οι Έλληνες επί των ημερών σας κατέληξαν να ζουν φτωχότερα από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους!

Επίσης, Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει άμεσα τον κίνδυνο φτώχειας! Και όλα αυτά είναι επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Εσείς όμως συνεχίζετε να πανηγυρίζετε για τον πληθωρισμό της Ελλάδας. Ερμηνεύετε τους αριθμούς όπως σας εξυπηρετεί.  Αγνοείτε επιδεικτικά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν πλήττει ισοδύναμα όλους τους πολίτες. Ο πληθωρισμός απορροφά πολύ μεγαλύτερο μέρος των φτωχότερων εισοδημάτων, ενώ μπορεί να αφήνει σχεδόν ανεπηρέαστη την αγοραστική δύναμη ενός πλουσίου. Και τώρα αφήνετε να κυκλοφορεί ότι επίκειται νέα αύξηση μισθών τους επόμενους μήνες, πουλώντας ελπίδα σε χιλιάδες εργαζόμενους, πιστεύοντας ότι τα ψίχουλά σας θα είναι αρκετά για να σας ψηφίσουν. Έτσι τους αντιμετωπίζετε. Ως επαίτες που οφείλουν και ευχαριστώ για την ελεημοσύνη σας!

Αποτελούν για εσάς μια πολύτιμη δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά η πολιτική σας εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους εργοδότες. Και δεν αναφέρομαι προφανώς στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση  και έχουν γίνει βορά των πανίσχυρων ομίλων.

Δραματική συνέπεια της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και της διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι η έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος. Η τελευταία απογραφή αποτύπωσε τη τραγικότητα της κατάστασης που όλοι αντιλαμβανόμασταν. Τα νέα ζευγάρια δεν τολμούν να αποκτήσουν οικογένεια, ενώ χιλιάδες νέοι/ες – συχνά άνθρωποι με πολύ δυνατό βιογραφικό – αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες όπου μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.  Διότι στην Ελλάδα οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν τους παρείχαν αξιοπρεπή διαβίωση! Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε παντελώς ανίκανη να αναχαιτίσει το κύμα brain drain. Εξελέγη με τη σημαία της φιλελεύθερης δύναμης που θα έφερνε νέα πνοή στο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, αλλά επί 3.5 χρόνια –  επιμένει σε ένα παρωχημένο μοντέλο, που δεν δίνει καμιά απολύτως προοπτική. Ενώ προεκλογικά κατηγορούσε την επιδοματική πολιτική, την υιοθετεί κατά κόρον,. Το ίδιο βλέπουμε και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Η ανάπτυξη στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση και στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Η ελληνική οικονομία, 13 χρόνια μετά της κατάρρευσή της, εξαιτίας της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξακολουθεί να ζει με μηχανική υποστήριξη.

Εξακολουθεί να ζει χάρη στην Ε.Ε.  

Η Νέα Δημοκρατία δε μετέτρεψε ποτέ την χώρα σε επενδυτικό κέντρο, όπως υποσχόταν. Οι όποιες επενδύσεις στα χρόνια της διακυβέρνησης της, δε δημιούργησαν πλούτο προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η απόδειξη της ανάπτυξης Μητσοτάκη φαίνεται στην άδεια τσέπη των πολιτών.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπεται να είναι πλεονασματικός. Και εφόσον οι εισαγωγές θα εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις εξαγωγές, τα πλεονάσματα θα επιτευχθούν, αν επιτευχθούν, χάρη στην υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων.

Η συνταγή σάς είναι γνωστή: διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ, του πιο άδικου φόρου. Ενώ εμείς μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης…Εσείς σχεδιάζετε Το 2023 να αρπάξετε μέσω του ΦΠΑ ένα δις ευρώ περισσότερο από πέρυσι!!

Την ίδια στιγμή δεν τολμάτε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, δεν τολμάτε να θέσετε κάποιο πλαφόν στην τιμή λιανικής του ρεύματος, δεν τολμάτε να συγκρουστείτε με τα ολιγοπώλια που κρατούν τις τιμές στα ύψη, δεν τολμάτε να φορολογήσετε τα τεράστια κέρδη που προκύπτουν για τις τράπεζες από την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού, δεν τολμάτε ούτε καν να υποχρεώσετε τις τράπεζες να παίξουν τον ρόλο, για τον οποίο υπάρχουν και για τον οποίο χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 50 δις, να δανειοδοτήσουν δηλαδή τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ορθούς όρους.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει όλους του δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις τράπεζες, ώστε να ευνοηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα χιλιάδες συμπολίτες μας απειλούνται από τα διάφορα funds που αγοράζουν τα δάνειά τους σε εξευτελιστικές τιμές (όπως ο δικός σας βουλευτής κ. Πάτσης) και στη συνέχεια τους αρπάζουν την πρώτη κατοικία! Την οποία ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε!

Κλείνοντας,  έχω να πω πως ένα σχέδιο προϋπολογισμού αποτυπώνει και το επίπεδο της δημοκρατίας μιας χώρας. Σε μια χώρα όπου οι μυστικές υπηρεσίες δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο, η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει προϋπολογισμό με στοιχειώδεις κοινωνικές ευαισθησίες. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα οξυμμένα προβλήματα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, όταν στον προϋπολογισμό προβλέπετε μείωση των κρατικών δαπανών άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπολογίζετε να ξοδέψετε μόλις 1 δις για την κάλυψη των αυξημένων τιμολογίων της ενέργειας;

Το μέλλον για το 1/3 των Ελλήνων που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και για τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα βασικά αγαθά είναι ζοφερό, όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στην εξουσία. Το μοναδικό ενδιαφέρον της ΝΔ για την κοινωνία είναι οι ψήφοι που θα πάρει από αυτήν, από κει και πέρα δεν της καίγεται καρφί.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρέπει να καταψηφισθεί, γιατί αποδεικνύει όχι μόνο την ανικανότητά της να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις των καιρών αλλά – ακόμα χειρότερα – αποκαλύπτει το βαθιά ταξικό πρόσωπό της. Η μόνη ελπίδα για την πλειοψηφία των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι η σοσιαλδημοκρατία με νέους και άφθαρτους εκπροσώπους της!

Σας ευχαριστώ πολύ!”