Ημερομηνία

Share:

Κωνσταντίνα Αδάμου (Βουλή): ΟΧΙ στη μεταφορά πανεπιστημιακών τμημάτων από τη Σίνδο στις Σέρρες και στο κλείσιμο του τμήματος Φυσικής της Καβάλας

Σχετικά

Η Ανεξάρτητη Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου επισήμανε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταφορά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τη Σίνδο στη Σέρρες τόσο στους φοιτητές και στις οικογένειές τους, όσο και στην τοπική κοινωνία της Σίνδου, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης μπορεί να οδηγήσει πολλούς φοιτητές στη διακοπή των σπουδών τους.

Στηρίζοντας η βουλευτής το κοινό αίτημα της φοιτητικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου:

Κωνσταντίνα Αδάμου,

Ανεξάρτητη Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 07.04.2022

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Όχι στη μεταφορά πανεπιστημιακών τμημάτων από τη Σίνδο στις Σέρρες και στο κλείσιμο του τμήματος Φυσικής της Καβάλας

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστή η πρόθεση για μεταφορά ορισμένων τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος από τη Σίνδο, όπου εδρεύουν, στην πόλη των Σερρών. Παράλληλα γνωστοποιήθηκε και η κατάργηση του τμήματος Φυσικής στην Καβάλα.

Η πρόθεση αυτή προκάλεσε -εύλογα- τις αντιδράσεις των φοιτητών του εν λόγω Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και την αγανάκτηση των οικείων τους.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις των τμημάτων και στο κλείσιμο τους χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτα από όλα, η μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των οικογενειών των φοιτητών με επιπλέον δυσβάσταχτα έξοδα, τα οποία δεν είχαν προϋπολογίσει και στα οποία πιθανότατα να μη δύνανται να ανταπεξέλθουν. Ειδικά με τις εξελίξεις των τελευταίων αλματωδών ανατιμήσεων, μπορεί να αποτελέσει και λόγο διακοπής των σπουδών των παιδιών τους.

Επίσης,  η τοπική κοινωνία της Σίνδου, αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα υποστεί σημαντικότατες συνέπειες από τη φυγή χιλιάδων φοιτητών από τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Είναι γνωστό ότι εκτός από τη θετική οικονομική αποτύπωση στην τοπική οικονομία,  η φοιτητική κοινότητα δημιουργεί νέες ιδέες και φέρνει ζωή στην πόλη, μέσα από την αλληλεπίδραση της με την τοπική κοινωνία.

Επειδή, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να γίνονται αιφνίδιες αλλαγές, τόσο στη ζωή των φοιτητών, όσο και των οικογενειών τους.

Επειδή, η αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη  απαιτεί διάλογο, δημοκρατικές διαδικασίες και συζήτηση μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων .

Επειδή, μία τέτοια απόφαση επηρεάζει και την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία στέκεται δίπλα στα αιτήματα των φοιτητών.

Και επειδή, η εφαρμογή αυτής της απόφασης μπορεί να οδηγήσει πολλούς φοιτητές στη διακοπή των σπουδών τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1) Τι σκοπεύετε να πράξετε με τα εν λόγω τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος;

2) Θα υπάρξει διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως με τους φοιτητικούς συλλόγους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επί του ζητήματος;

Η ερωτώσα Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

(ανεξάρτητη)

Κωνσταντίνα Αδάμου