Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση που διεξήχθη για το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Η κυρία Αδάμου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην απογοητευτική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ μετά από δύο χρόνια πανδημίας της Covid-19 με ευθύνη της κυβέρνησης. Η βουλευτής καταδίκασε την προωθούμενη πολιτική της “αυτο-ιδιωτικοποίησης” του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μία πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με συστηματικό τρόπο σε όλο το φάσμα των δημόσιων παροχών, όπως την Παιδεία, με αντίστοιχης φιλοσοφίας νομοθετήματα. Υπογράμμισε την ανάγκη για στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ενός από τους βασικούς πυλώνες του Κράτους Πρόνοιας, το οποίο ξηλώνεται λόγω της ιδεοληπτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στα διδάγματα της πανδημίας. Η κυρία Αδάμου παράλληλα τόνισε ότι “το παρόν νομοσχέδιο μας πηγαίνει σε παλαιότερες εποχές, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα. Με αυτό “οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν, το κοινωνικό αγαθό της υγείας εμπορευματοποιείται. Αγνοείται το δίδαγμα της πανδημίας που προτάσσει την δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας”. Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας για όλους, που θεσμοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέλος έθεσε το δίλημμα των πολιτών που είναι:
“- Μητσοτάκης και ιδιωτικοποίηση παντού εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων ή Ισχυρές Δημόσιες δομές προς όφελος των πολιτών;!
–Μητσοτάκης και το χέρι βαθιά στην άδεια τσέπη ή Κράτος που υποστηρίζει τους πολίτες;!“
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε
Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 θα έπρεπε να μας είχε κάνει σοφότερους. Αν και ο κορωνοιός προφανώς και δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των λαών, η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Αρκεί να θυμηθούμε τη μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα (δικών σας ανθρώπων) σύμφωνα με την οποία το 75% των νοσηλευόμενων σε κλίνες ΜΕΘ, στην Ελλάδα, απεβίωσαν! Ενώ το ποσοστό των θανάτων αυξάνεται σε 97,7% για ανθρώπους που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ και δυστυχώς μεγάλο ποσοστό αυτών ήταν στα νοσοκομεία της πόλης μου, της Θεσσαλονίκης.
Και ερωτώ: Γιατί 3 χρόνια τώρα δεν προσλάβατε ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό για να γλιτώσουμε έστω κάποιους από αυτούς που θανάτους των συμπολιτών μας;!
Τα ποσοστά δε της θνησιμότητας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, αυξάνονται κατά 64% σε σχέση με τα νοσοκομεία της Αθήνας. Αυτές οι περιφερειακές ανισότητες αναδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη για ίση, ποιοτική και ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια. Αντί αυτού όμως, η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο εγείρει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειονότητας του ιατρικού κόσμου.
Οι κυριότεροι σύλλογοι των ιατρών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο ίδιος ο κύριος Εξαδάκτυλος, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΕΣΑμΕΑ και άλλοι, ακόμα και όσοι είναι φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση, τοποθετήθηκαν αρνητικά για το παρόν νομοσχέδιο.. Παρ όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει ακάθεκτο προς την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας.
Τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες συμπολίτες μας περιμένουν μήνες ολόκληρους για ιατρεία και χειρουργεία, πολλά εκ των οποίων είναι απόλυτα σοβαρά και απαραίτητα για την ίδια τους τη ζωή! Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μόνο 9 αναισθησιολόγοι, ενώ απαιτούνται 27! Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε παραίτηση τον δ/ντη του αναισθησιολογικού τμήματος, διότι δεν άντεχε την κατάσταση!
Η λύση σε αυτό που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, είναι να πάνε σε μια ιδιωτική κλινική.
Μαα, γι αυτό δε χρειαζόταν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία κ. Υπουργέ, κ. Πλεύρη!! Χρήματα χρειάζονται γι αυτό, τα οποία οι πολίτες δεν έχουν!
Το μοτίβο της κυβέρνησης είναι γνωστό και εφαρμόζεται βήμα, βήμα σταθερά και μεθοδικά στις δημόσιες δομές που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.
Πρώτο βήμα η υποβάθμιση των δημόσιων δομών μέσω της υποστελέχωσης τους και έπειτα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση τους, ώστε να αδυνατούν αντικειμενικά οι δομές και οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στην κοινωνική αποστολή τους.
Συγκεκριμένα, μόλις το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει στην υγεία, όταν στην Ιταλία, για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%.
Χωρίς χρηματοδότηση λοιπόν και με μη επαρκές ανθρώπινο δυναμικό Ωθείτε το σύστημα στην αυτό-ιδιωτικοποίησή του.
Τα ίδια που κάνετε τώρα στην Υγεία, κάνατε και στην Παιδεία. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ίδια κάνετε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου οι άδειες πάνε στις μεγάλες εταιρείες και αφήνετε απ έξω τους μικρομεσαίους!
Τα ίδια παντού.
Αποτέλεσμα είναι ο πολίτης να πληρώνει για τα πάντα, ακόμα και γι αυτά που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε καταστήσει δημόσια και δωρεάν για όλες και όλους! Χωρίς διακρίσεις!
Δεν μας λέτε όμως κύριοι της κυβέρνησης που θα βρει τα χρήματα ο μέσος πολίτης για όλα αυτά τα έξοδα? Όταν το 40% ενός μέσου εισοδήματός πηγαίνει στη στέγαση?!
Όταν η ανεργία των νέων βρίσκεται στα ύψη!
Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας φέρνει τώρα και αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί τη θεμελιώδη φιλοσοφία του Ε.Σ.Υ. που είναι να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες!
Εκτός βέβαια από αυτό, Καταργείτε κάθε έννοια ωραρίου για τους γιατρούς! Κι αυτό το θεσπίζετε τώρα ως τον τρόπο για να αυξήσουν οι γιατροί το εισόδημα τους, αφού δε σκοπεύετε να αυξήσετε τους μισθούς τους, όπως θα έπρεπε!
Η αύξηση που προβλέπεται της τάξης του 10% μεσοσταθμικά είναι περιπαικτική και τα επιδόματα που δίνονται δεν αποτελούν κίνητρο για να εισέλθουν νέοι γιατροί στο σύστημα και να παραμείνουν οι ήδη υπηρετούντες. (Να θυμίσω εδώ ότι 20.000 γιατροί μας έχουν ήδη μεταναστεύσει σε άλλες χώρες για να ασκήσουν με αξιοπρέπεια το λειτούργημα τους. Αποτελούν μία απ τις μεγαλύτερες ομάδες brain drain)
Η υφυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο βρίσκει χρήματα για απευθείας αναθέσεις τα 3 τελευταία χρόνια της πανδημίας … μπορούμε να δούμε ενδεικτικά την υπόθεση Πάτση κ.α…
Στην ουσία, η ρύθμιση αυτή που προβλέπει επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι ανεφάρμοστη! Διότι ο γιατρός δεν είναι υπερήρωας, ώστε να μπορεί να κάνει με ασφάλεια και αποδοτικότητα την πρωινή του βάρδια στα νοσοκομεία και τα απογεύματα να πηγαίνει στο ιατρείο του. Να κάνει χειρουργεία και τις προβλεπόμενες εφημερίες στα νοσοκομεία και παράλληλα να ασκεί ιδιωτικό έργο.
Η ίδια η υπουργός στην επιτροπή παραδέχτηκε ότι ελάχιστοι τελικά γιατροί θα το επιλέξουν. Για ποιους νομοθετείτε λοιπόν κ. Υπουργέ; Για τους ελάχιστους;
Επιπλέον, μέσα στο ΕΣΥ δημιουργούνται πλέον γιατροί δύο ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, δε δίνεται η δυνατότητα σε όλους για την άσκηση παράλληλου ιδιωτικού έργου.
Επιπροσθέτως, εγείρονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν επενδύσει ήδη πολύ χρήμα και χρόνο για να φτιάξουν τα ιατρεία τους, με υπέρβαση πολλές φορές της οικονομικής τους δυνατότητας.
Όφελος απ όλο το νομοσχέδιο θα έχουν ξεκάθαρα τα μεγάλα ιδιωτικά funds της υγείας, τα οποία θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό… δηλαδή τους επιστήμονες γιατρούς μας!
Δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο μας πηγαίνει σε παλαιότερες εποχές, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν, το κοινωνικό αγαθό της υγείας εμπορευματοποιείται. Αγνοείται το δίδαγμα της πανδημίας που προτάσσει την δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας.
Δική μας προτεραιότητα ήταν και είναι η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως!
Επίσης, προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με το παρόν νομοσχέδιο.
Με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ο πολίτης που δεν είναι πλούσιος θα ζει με επιδόματα και ανασφάλεια, ως επαίτης στη χώρα του, χωρίς Δημόσια Παιδεία και πλέον χωρίς Δημόσια Υγεία, και μάλιστα θεσμοθετημένα! Αντιθέτως για εμάς η Δημόσια ΠΑΙΔΕΊΑ και Υγεία αποτελούν τους 2 ΠΥΛΩΝΕΣ που συγκροτούν ένα Κράτος Πρόνοιας.
Συνεπώς το δίλημμα που τίθεται στους πολίτες είναι:
– Μητσοτάκης και ιδιωτικοποίηση παντού εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων ή Ισχυρές Δημόσιες δομές προς όφελος των πολιτών;!
–Μητσοτάκης και το χέρι βαθιά στην άδεια τσέπη ή Κράτος που υποστηρίζει τους πολίτες;!
Σήμερα η ΝΔ υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ οδηγώντας στη σταδιακή κατάργησή του.
Είναι χρέος μας να μην το επιτρέψουμε.
Είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών για δημόσια, δωρέαν και καθολική Υγειονομική Περίθαλψη που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ σπάζοντας τις κοινωνικές ανισότητες!
Εννοείται πως καταψηφίζω το Νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ!”