Η Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου συμμετείχε, την Τετάρτη 02-11-2022, στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με θέμα τη συζήτηση αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027.
Η κ. Αδάμου ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι η συζήτηση διεξάγεται στη σκιά φρικτών αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εγκύψει η Πολιτεία σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης και πως η δημοσίευσή του τώρα, τη στιγμή δηλαδή που η ειδησεογραφία κατακλύζεται από την σχετική θεματολογία, ενδέχεται να υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης, η κ. Αδάμου σχολίασε το γεγονός ότι τα προβλεπόμενα μέτρα περιορίζονται στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής και όχι κάθε μορφής κακοποίησης των παιδιών, ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο κόστος και τα χρονοδιαγράμματα των δράσεων και ότι δεν προβλέπεται η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Η Βουλευτής επέκρινε την Κυβέρνηση για την υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, προσθέτοντας πως, αν αυτές λειτουργούσαν σωστότερα, πολλά από τα περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο ότι βασική αιτία θυματοποίησης των παιδιών είναι η ευαλωτότητα των κοινωνικών ομάδων από τις οποίες προέρχονται και προέβλεψε πως, αν η Κυβέρνηση δεν περιορίσει άμεσα το φαινόμενο της φτωχοποίησης, το πρόβλημα θα ενταθεί. Στάθηκε, επίσης, στο ότι η οικονομική ισχύς των δραστών συνεπάγεται συχνά την επιβολή δυσανάλογα ήπιων ποινών.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ομοψυχίας, ώστε να μην κακοποιηθεί σεξουαλικά κανένα άλλο παιδί, και ζήτησε συγκεκριμενοποίηση πολλών παραμέτρων του Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να είναι ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.
Αποσπάσματα ομιλίας:
Κανείς δε διαφωνεί με την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών. Ωστόσο, στο Σχέδιο Δράσης δε δίνεται ανάλογη βαρύτητα στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, που έχουν σκοπό την πρόληψη του φαινομένου,
Είναι ωραίες οι διακηρύξεις προθέσεων αλλά, αν δεν υπάρχει αναφορά στο κόστος, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό είναι υλοποιήσιμα τα όσα διακηρύττονται.
Επίσης, δεν είδαμε να προβλέπονται προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων ανάλογες με τον πληθυσμό της χώρας μας. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη του φαινομένου και στην πραγματική φροντίδα των κακοποιημένων παιδιών.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι (κοινωνία- πολιτεία- φορείς) για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φρικτού φαινομένου, ωστόσο, το εν λόγω Σχέδιο Δράσης έχει ανάγκη από συγκεκριμενοποίηση πολλών παραμέτρων του. Μέχρι τότε θα παραμένει ένα συνονθύλευμα γενικόλογων διατυπώσεων. Ένα συνονθύλευμα προτάσεων, μεν, χωρίς όμως ρεαλιστική βάση, δε. Ας διορθωθούν τα σημεία που έχουν επισημανθεί σε όλη τη συνεδρίαση, γιατί το Σχέδιο Δράσης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση ΠΡΕΠΕΙ να πετύχει. Πρόκειται για τα παιδιά μας! Οφείλουμε να τα προστατεύουμε!