Ημερομηνία

Share:

Συμμετοχή της Κωνσταντίνας Αδάμου στην σιωπηρή «Πορεία Μνήμης» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Σχετικά

Στην πορεία μνήμης με τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς – 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», συμμετείχε η Αδάμου Κωνσταντίνα Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Η πορεία μνήμης διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Η πορεία εκκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου σε ειδική τελετή αποδόθηκε φόρος τιμής στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς -Μπιρκενάου.  Οι συμμετέχοντες εναποθέσουν στις ράγες των τρένων τα κόκκινα γαρύφαλλα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και των 57 θυμάτων του μοιραίου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Οφίρ Ακούνις, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των προξενικών Αρχών, της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Μετά το πέρας της τελετής η κ.Αδαμου συνομίλησε με τον Πρέσβη των Η.Π.Α για ιστορικά ζητήματα αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Στη συνέχεια η Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Κατάγομαι από το μαρτυρικό Χoρτιάτη που γνώρισε το σκληρότερο πρόσωπο του ναζισμού. Ως ιστορικός έχω μελετήσει επιστάμενα αυτό το μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας και μέσω της πολυετούς συμμετοχής μου στο Δ.Σ. του Εθνικού Δικτύου νέων Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος, έχω καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για την προβολή της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με τη ναζιστική θηριωδία. Αποδέχθηκα με σεβασμό και συγκίνηση την πρόσκληση να συμμετέχω κι εγώ στην σημερινή στην Πορεία Μνήμης, καθώς πιστεύω ότι η συμμετοχή μου αυτή αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής στα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τιμούμε τη μνήμη, σεβόμαστε τα θύματα, θυμόμαστε την ιστορία μας για να αποτρέψουμε παρόμοια γεγονότα. Φωνάζουμε όλοι μαζί: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»