Ημερομηνία

Share:

Η Κ. Αδάμου στη Σίνδο για το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα τη Βιώσιμη Διαχείριση των Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων

Σχετικά

Στην διημερίδα με Θέμα: «Στρατηγικές Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Διαχείριση Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, η Περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού» συμμετείχε η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνα Αδάμου.

Η διήμερο συνέδριο διοργανώθηκε στη Σίνδο από το Δίκτυο Πόλεων με ποτάμια και τον Δήμο Δέλτα για την κλιματική αλλαγή στις πόλεις με ποτάμια, με τη συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τη χρηματοδότηση το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα: «Εξωστρεφείς Δράσεις-Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022».

Επιπλέον οι επίσημοι προσκεκλημένοι που τίμησαν με την παρουσία τους τη διημερίδα συμμετείχαν σε μια βόλτα με καράβι και έτσι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές του υδροβιότοπου ενώ είδαν και τις εκτάσεις με τις μυδοκαλλιέργειες που εκτείνονται σε όλη την θαλάσσια περιοχή της Χαλάστρας και του Άξιου.

Η κυρία Αδάμου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν από την δεδομένη κλιματική αλλαγή και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις φυσικές παραμέτρους που επικρατούν στη Υγροτοπικά Οικοσυστήματα.

Στο βήμα του συνεδρίου, «ανέβηκαν» περισσότεροι από 30 επιστήμονες, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ρίχνοντας φως σε καίρια και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραποτάμιους και παραλίμνιους δήμους ενώ ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τις επιστημονικές τους σκέψεις αλλά και τις μελέτες δεδομένων που έχουν εκπονήσει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Χαρτογραφήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου και αναλύθηκαν οι τρόποι για την δημιουργία ενεργειών και δράσεων ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος καταστροφής -ξήρανσης των Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, και των υδάτινων πόρων της χώρας μας.

…”Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις φυσικές παραμέτρους που επικρατούν στα Υγροτοπικά Οικοσυστήματα, καθίσταται αδήριτη ανάγκη, η κατάλληλη προετοιμασία ώστε το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού να συνεχίσει να αποτελεί πνεύμονα ζωής και φυσικού κάλους σε χρονικό ορίζοντα που ξεπερνά τη γενιά μας.

Η βιώσιμη διαχείριση και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν πράξεις προνοητικότητας και πολιτισμού, σε μία χώρα άλλωστε που η λέξη πολιτισμός είναι συνώνυμη με την ιστορία της”…

Κωνσταντίνα Αδάμου