Ημερομηνία

Share:

Η Κωνσταντίνα Αδάμου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Γεώργιου Ιβάνωφ

Σχετικά

Κωνσταντίνα Αδάμου, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης:

Τον Γεώργιο Ιβάνωφ, αντιστασιακό αγωνιστή και αθλητή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τιμήσαμε χθες, μαζί με άλλους εκπροσώπους του Πολωνικού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο μνημείο του που βρίσκεται στην Οδό Λαγκάδα Θεσσαλονίκης.

Καταθέτοντας στεφάνι αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον γενναίο αγωνιστή και τιμούμε τη μνήμη του ανθρώπου που με θαρρος έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία! Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ποιος υπήρξε ο Γεώργιος Ιβάνωφ, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο γήπεδο της ομαδάς του Ηρακλή – «Ιβανώφειο».

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς, (Βαρσοβία, 14 Δεκεμβρίου 1911 – Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 1943) θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκπαιδεύτηκε από τη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Αποστολών S.O.E. (Special Operations Executive) στη Μέση Ανατολή και του ανατέθηκε η αποστολή να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών, να συντονίσει τη δράση των διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων και κινημάτων την Ελλάδα όπως και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα.Μετά από σπουδαίο αντιστασιακό αγώνα, προδόθηκε από Έλληνες «φιλους» του και εκτελέστηκε στην Καισαριανη από Γερμανούς Ναζί.Τιμάται ως ήρωας από 3 χώρες ταυτόχρονα, Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία.Είναι χρέος μας να τιμούμε αυτόν τον σπουδαίο αγωνιστή που θυσιάστηκε για την ελευθερία.