Ημερομηνία

Share:

Δήλωση της Κωνσταντίνας Αδάμου για την υπόθεση Λιγνάδη

Σχετικά

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλες τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στοχοποιείται ολόκληρος ο χώρος της τέχνης λόγω όλων αυτών των κακουργηματικών πράξεων που φέρεται να έχει διαπράξει ο Λιγνάδης ή λόγω όσων ακούγονται και για άλλα πρόσωπα των τεχνών ή του αθλητισμού.

Έχει σημασία να θυμόμαστε ότι σε περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης, δεν παίζει ρόλο ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται νόμιμα ο θύτης, αλλά η εκμετάλλευση της εξουσίας που ενδεχομένως αναπτύσσεται μεταξύ του θύτη και του αδύναμου θύματος. Εμείς, σεβόμενοι κατά πάγιο τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας, εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και πιστεύω ότι η δικαστική έρευνα θα αποκαλύψει πολλές σκοτεινές πτυχές αυτής της υπόθεσης, οι οποίες θα είναι συγκλονιστικές. Από την άλλη πλευρά, ουδεμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στην κ. Μενδώνη, η οποία εδώ και 20 μέρες έχει αλλάξει τη στάση της τουλάχιστον τρεiς φορές ως προς την υπόθεση αυτή.

Αρχικά υπερασπιζόμενη το Λιγνάδη, λέγοντας ότι δεν πρέπει να προδικάζεται κάποιος εξ αιτίας ανυπόστατων φημών, αργότερα κρατώντας ίσες αποστάσεις και τελικά ισχυριζόμενη ότι ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και την εξαπάτησε.Σε κάθε περίπτωση, εκ των πραγμάτων, οι ενέργειες της Υπουργού οδήγησαν σε μία μεγάλη καθυστέρηση ως προς την πολιτική αξιολόγηση της κατάστασης, η οποία οδήγησε με τη σειρά της στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας, γεγονός που προσομοιάζει σε μία αμήχανη προσπάθεια συγκάλυψης των περιστατικών που καταγγέλθηκαν αλλά και αυτών που ενδεχομένως δε γνωρίζουμε ακόμα.

Η πολιτική ευθύνη για την τοποθέτηση ενός ανθρώπου με την προϊστορία του Λιγνάδη (αποπομπή του από το Αρσάκειο, αποπομπή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και από τη Δραματική Σχολή του Ιάσμου) σε μία θέση εξουσίας, ιδίως κοντά σε ανήλικους και ανήλικες, βαραίνει τόσο την κα Μενδώνη όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η παραίτηση της κας Μενδώνη παρ’ ότι δε θα λύσει το πρόβλημα της κακοποίησης ή της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από ενήλικες σε θέση ισχύος, θα είναι μία καλή αρχή με συμβολικό έστω χαρακτήρα, ότι επιτέλους, κάποιος Υπουργός της Κυβέρνησης αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το επιτελικό χάος στον τομέα του.

ΥΓ: Φυσικά δε μας κάνει εντύπωση και η αισθητική της υπερασπιστικής γραμμής του γνωστού συνηγόρου του Λιγνάδη, περί «επαγγελματιών ομοφυλόφιλων». Είναι άλλωστε συνηθισμένη η τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και η επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας της συζήτησης μέσω της νομιμοφανούς λασπολογίας.